cover feestgids 19771977 – De Muziekvereniging viert haar 40-jarig jubileum

We schrijven het jaar 1977. De muziek-vereniging vierde in dat jaar haar 40-jarig jubileum. Om dit heugelijke feit te vieren moest er een rijk en gevarieerd programma worden georganiseerd. Daarom vond men het noodzakelijk om een speciaal comité op te richten:
“40 jaar jubileum harmonie St. Willibrord”.
In dat comité zaten zowel leden van de vereniging als buitenstaanders die uit de Millse gemeenschap kwamen. Zo zaten o.a. Th. de Vet, Frans Keurentjes, Wim Schep en Marietje Kremers in dit comité.

Het comité besloot om het 40-jarig jubileum te vieren in het weekend van Hemelvaart. Zo kon men 4 dagen lang achter elkaar een fraai feestprogramma neerzetten. Ook werd er besloten om een speciale feestgids uit te brengen met daarin o.a. een woordje van de Burgemeester en van de toenmalige voorzitter.

Ook stond de geschiedenis van de vereniging erin en natuurlijk het programma. Speciaal en opmerkelijk is dat de cover van de feestgids ontworpen is door Kees Bastiaans. Kees Bastiaans was een bekende kunstschilder die in Mill geboren en getogen was. Kees en zijn vrouw Mien Derks hebben toevalligerwijs ook in datzelfde jaar een jubileum te vieren, nl. hun 40-jarig huwelijksfeest.
Burgemeester van Berckel
Het openingswoord van de gids was geschreven door de toenmalige Burgemeester van Mill en St. Hubert; de heer M.G.M. van Berckel. Zo bracht hij zijn gelukwensen aan de jubilerende bloeiende vereniging, en schreef het volgende: “Mill zal dezer dagen in de ban zijn van de muziek in haar verscheidende vormen en voor elk wat wils. Ongetwijfeld zullen de melodieën van de Luchtmachtkapel, de eigen harmonie, tot die van een Beierse kapel toe als een aangename herinnering aan dit feest nog lang blijven naklinken”. En wenste hij de vereniging stralende weersomstandigheden.

Het voorwoord was van de toenmalige voorzitter J.M.H. van Rooy. Zo stond hij stil wat er in de voorgaande jaren was gepasseerd. En schreef verder het volgende: “Wij kunnen stellen, dat de harmonie is uitgegroeid tot een vereniging, die in het dorpsgebeuren niet meer weg te denken is. Zij geeft aan vele beoefenaars van muziek een gezonde ontspanning. Buiten dit persoonlijk genot heeft de harmonie een taak toegewezen gekregen: het aanwezig zijn bij verschillende festiviteiten in Mill”. Verder bedankte hij alle inwoners van Mill voor hun hulp.
Muziekvereniging St. Willibrord 24 april 1977
Het feestprogramma van dit jubileum zag er als volgt uit:
Donderdag 19 mei op Hemelvaartsdag  was er om 10.00 uur een Eucharistieviering met muzikale opluistering van de jubilerende vereniging en het Mills gemengd koor.

Om 15.00 uur was er een muzikale show van 'de Koninklijke Luchtmachtkapel Nijmegen' in de feesttent die hiervoor speciaal op het marktplein was neergezet. Opmerkelijk is dat deze anderhalf durende show show gratis te bezoeken was. Om 19.00 uur ging het programma verder met het zes personen tellende dans-, show- en amusementsorkest ‘the Red White and Blue Aces’.

Op vrijdag 20 mei werd er om 18.00 uur een receptie gehouden en werden sommige leden in het zonnetje gezet. Zo waren er 15 leden die 25 jaar lid waren van de vereniging, maar ook 2 leden die net als de jubilerende vereniging, 40 jaar lid waren. Dit waren: A.J. Verbruggen en Th. Reijnen. Van 20.00 tot 24.00 uur was het tijd voor de Veronica’s Drive-in-show. Op zaterdag 21 mei werd een grote braderie georganiseerd met Millse winkeliers en met talrijke oude ambachten, zoals tingieten, keramisch schilderen, glasblazen, kantklossen en batikken. De muzikale opluistering was door het bekende orgel ‘de Corsicaan’ en boerenkapel ‘de Dorsknuppels’. Ook reed er voor de kinderen een echte kolentrein rond. Om 18.30 uur was er een Brabantse koffietafel, en werd de avond afgesloten met een Beierse avond. Tijdens deze avond trad de beste Nederlandse Oberbayern-kapel ‘de Koninklijke Drie Donken Blaaskapel’ uit Den Dungen op. Opmerkelijk om te vertellen is dat deze blaaskapel anno 2010 nog steeds bestaat.

Dirigent Hans CranenOp zondag 22 mei was de jubilerende vereniging aan de beurt. Om 13.00 uur was er een gezamenlijk koffieconcert door harmonie ‘Gaudete in Domino’ uit Cuijk en muziekvereniging ‘St. Willibrord’. Zo stond de 46 leden tellende harmonie onder leiding van dirigent Hans Cranen en speelden zij o.a. ‘Beatles in Concert’, ‘Mars der Medici’ en ‘Riff Interlude’. De 17 koppige drumband stond onder leiding van Ad de Kort.

Om 14.00 uur ging de wielerronde georganiseerd door Wielerclub Mill en Wielercomité onder auspiciën van de K.N.W.U. van start en was de muzikale medewerking wederom van de boerenkapel ‘de Dors(t)knuppels’.

En zo werd het weekend afgesloten, en kon men terugkijken op een zeer geslaagde en succesvolle jubileumviering.

Leuk om te vermelden is dat Wim Nabuurs, Mies van Houdt, Anka Cranen, Hans Cranen en Cor van Balkum anno 2012 nog steeds lid zijn van de vereniging.